Kobra-Cup Kladno 2013

25.06.2013 17:09

Jsme nabitý!

"Jsme nabitý," znělo kladenskou halou. Takto v legraci oslavovali svou medailovou sklizeň kolínští grappleři. V neděli 23.6. se konal v kladenské sportovní hale Bios turnaj v brazilském jiu-jitsu a grapplingu (boj na zemi v kimonu a bez kimona) Kobra-cup. Turneje se zúčastnil i Team Wolverine a to velmi úspěšně. Kobra-cup nebyl sice veliký co do počtu zápasníků, ale plně to nahrazoval svojí kvalitou. Sjela se zde česká grapplingová špička a přijeli i bojovníci z Polska. Právě polští zápasníci byli pro české grapplery nebezpečnou konkurencí. Tomu nemůže být divu, neboť BJJ (brazilské jiu-jitsu) je v Polsku rozšířeno delší dobu a má početnější základnu, než u nás. Čeští bojovníci se však s Poláky prali statečně.
Hop, nebo trop
Kolíňáci přijeli na turnaj dobře připraveni, avšak doplatili na časté měnění pravidel. Šlo o detaily, avšak právě tyto detaily, nejčastěji u pák na nohy, byly mnohdy rozhodující. Pomyslná čára mezi vítězstvím a diskvalifikací se ukázala jako velmi tenká. Team Wolverine tak prošel turnajem s bilancí 6 medailí a 4 diskvalifikací. Medailisté jmenovitě: Martin Heller - BJJ muži do 100 kg 1. místo, Lukáš Kopecký - junioři grappling 2. místo, junioři OPEN (bez rozdílu vah) 2. místo, Aleš Smetana - BJJ muži do 75 kg 2. místo, Matouš Fidler - grappling muži do 85 kg 2. místo, Dana Vokřálová - BJJ ženy do 67 kg 2. místo.
Smolař Jan Ulrych
Největším smolařem turnaje se stal Jan Ulrych. Přesto, že je považován za eso kolínského oddílu, vyšel tentokrát medailově na prázdno. Zúčastnil se pyramidy v BJJ i grapplingu, ale boj v obou ukončil zhruba po půl minutě diskvalifikací. Přičemž v obou zápasech měl jasně navrch a chystal se je zakončit. Nicméně i jemu se podařilo nechtíc překročit onu tenkou čáru a vypadl ze hry. Za vinu to má snad i univerzalita kolínských bojovníků, kteří se účastní bojů na mnoha akcích pod různými pravidly, přičemž zatím co jsou na některých akcích jisté techniky povolené, jinde zase ne a obráceně. O to smutnější to je, že Jan Ulrych v BJJ jasně dominoval nad bojovníkem z Plzně, který nakonec obě pyramidy vyhrál.
Testování možností
Trenér kolínského týmu Martin Heller měl v úmyslu otestovat své možnosti a kromě účasti ve své váhové kategorii (-85 kg) v obou pyramidách, chtěl zkusit své štěstí i v BJJ v těžké váze. Plány mu však zhatila nemoc, se kterou nastupoval do turnaje. Rozhodl se tak nastoupit jenom do nejtěžší váhové kategorie a pokusit se tak o posunutí svých možností o něco dál. V nejtěžší kategorii byli tentokrát pouze 4 borci. Martin semifinále zvítězil celkem snadno pákou na ruku. O to těžší bylo finále. Kolínský trenér se zde utkal s velmi zkušeným borcem a čekal ho tak velmi dlouhý, silový a celkově fyzicky náročný zápas. Ten nakonec dokázal ukončit taktéž pákou na ruku a vyčerpaný a nemocný se tak stal nakonec vítězem této malé, ale zato těžké pyramidy.
Konec sezóny
Těmito závody skončila velmi úspěšná jarní ju-jutsu sezóna. Naše bojovníky tak čeká letní odpočinek proložený pětidenním soustředěním v Maloticích.