Striking tournament

09.05.2013 18:02

V pátek 3.5. se konala na Třídvorské ulici ve Fit klubu Kolín akce Striking tournament. Byla to první akce tohoto druhu v Kolíně vůbec. Šlo o turnaj boje v postoji v malých MMA rukavicích. Směly se údery, kopy, hody, podmety i tzv. dorážecí úder na zemi. Útoky na hlavu musely být kontrolované, na tělo byl povolen plný kontakt. Soutěž byla pořádána jako BRH (to znamená bez rozdílu hmotnosti).

 
Turnaje se zúčastnily hned tři skupiny bojovníků: taekwondisté z kolínské školy Silla, thajboxeři a zástupci pořadatelského oddílu Ju-Jutsu Kolín. Účast bojovníků třech různých stylů přinesla opravdu širokou škálu technik a taktik, od vysokých kopů, přes boxerské výměny až po tvrdé hody. Bylo na co se dívat, každý zápas byl zcela jiný. Bojovníci nastupovali do zápasu s neskutečným zápalem a odhodláním. Občas tekla i krev. Nikdo nechtěl ustoupit a tak jsme byli svědky toho, že několikrát skončili bojovníci zápas zcela vyčerpáni. S přibývajícími zápasy přibývaly na kontě zápasníků šrámy, bolístky i drobná zranění. Několik bojovníků tak bylo nuceno turnaj předčasně ukončit. Vyplácela se tak spíše taktika dobré defenzivy a technického vybodování soupeře, než riskantní bezhlavé přestřelky. Došlo však i k několika vítězstvím před časovým limitem.
Původní záměr byl otevřít turnaj široké divácké veřejnosti. Nakonec však byla zvolena varianta jen skromné pozvánky. Na zápasy se i tak přišlo podívat velké množství lidí okolo bojových sportů, popřípadě neúčastnících se členů klubu. Tělocvična byla doslova plná a příliš mnoho dalších diváků by už asi pojmout nedokázala. Bylo příjemné a sportovní, že se divácké projevy omezily jen na pozitivní podporu zúčastněných sportovců a ne, jako je tomu v jiných sportech.
 
Nejlepším a nejnapínavějším zápasem turnaje se stal střet mezi Davidem Kopeckým z Taekwon-do ITF Silla Kolín a Václavem Doubravou z Ju-Jutsu Kolín Team Wolverine. Došlo zde k souboji dvou naprosto odlišných stylů boje. Zatím co David zasypával soupeře množstvím kopů všeho druhu a přímých úderů s vysokou frekvencí, Václav kontroval tvrdými háky na žebra, hody a následovným dorážecím úderem na soupeře na zemi. Souboj byl velice vyrovnaný a museli ho nakonec rozhodnout až bodoví rozhodčí. Ti vítězství přiřkli Václavu Doubravovi. Ten si z tohoto zápasu bohužel odnesl nepěkné zranění pravé nohy.
 
Zápasníci byli rozdělení do dvou skupin, kde se spolu utkali systémem každý s každým. Poté následovalo malé play-off, do kterého postoupili první dva z každé skupiny. Do finále se přes tuto malou pyramidu probojovali excelentním taktickým výkonem Jan Ulrych a Václav Doubrava, který si však bohužel v tuhém semifinále své zranění nohy ještě zhoršil. Václav nakonec podlehl přesvědčování zdravotníka i týmových kolegů a do finále nenastoupil.
 
Překvapením se stalo kompletní ovládnutí stupňů vítězů domácím klubem Ju-Jutsu Kolín. Turnaj však neměl být poměřováním regionálních oddílů, ale spíše pořádáním akce, která zde na Kolínsku chyběla, přátelským setkáním bojovníků, nabráním zápasových zkušeností a také příležitostí k navázání spolupráce mezi místními kluby.
 

Výsledky:
Skupina A
Václav Doubrava 1.
Aleš Smetana 2.
David Kopecký 3.
Jiří Fišer 4.
Bohouš Klečák 5.

Skupina B
Jan Ulrych 1.
Lukáš Kopecký 2.
Matouš Fidler 3.
Michal Kalaš 4.
Zoltán Dolenský 5.
Ondřej Chábera - odstoupil kvůli zranění

Semifinále:
Václav Doubrava (W) vs. Lukáš Kopecký (L)
Jan Ulrych (W) vs. Aleš Smetana (L)

Boj o 3. místo
Lukáš Kopecký (W) vs. Aleš Smetana (L)

Finále
Václav Doubrava nemohl nastoupit kvůli zraněním - 2. místo
Jan Ulrych - vítěz turnaje